You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to view our website properly.

01 / 07

Garden Apartments at Burwood Brickworks Burwood East

Hayball have been engaged for master planning, architectural and interior design services for the Garden Apartments at Burwood Brickworks, comprising four buildings that sit at the heart of the new mixed-use precinct, a development which is anticipated to be the world’s most sustainable shopping centre, complete with roof-top ‘urban farm’, lush public spaces and a range of community-focused living spaces.

Occupying a 1.2ha parcel of land, the Garden Apartments are set amongst generously landscaped spaces.  A total of 267 dwellings are being delivered across four six-storey buildings, along with a community cafe, and basement carparking for 290 cars.

Contributing to the physical fabric of the Burwood Brickworks precinct, the buildings are distinct from one another yet sit comfortably as a cohesive suite of buildings sharing a common DNA – confident, vibrant, contemporary yet timeless. Tactile and textural materials in the lower levels of the building facades express the site’s history and enhance the pedestrian realm. Colour-accented sun shading animates the facades and gives a distinct identity to each building, with highlight detail finishes in the foyers adding to the diversity and delight.

Exhibiting a contextual richness that goes beyond the physical appearance of the building, our design reflects the wider precinct goals of journey, connection, social and environmental sustainability within the context of a contemporary urban lifestyle. Dwellings will optimise sunlight and views, combine comfort and quality and deliver cost-saving efficiencies through features like renewable energy, storm water capture, power-saving master switches and natural ventilation, with all development upon the site designed to achieve a 5-star Green Star Communities certification.

The arrangement of the buildings, each with a welcoming entry foyer, is designed to build a sense of community with links to the buzzing retail hub, an urban plaza and a landscaped boulevard. Protected by the buildings, a central courtyard provides a private sanctuary for enjoyment of the outdoors with a variety of intimate and group settings, and spaces for outdoor cooking and dining. The extensively landscaped areas of communal open space also provide generous physical and visual connections from within and around the apartments.

Services
  • Architecture
  • Interior Design
  • Masterplanning
Project Status

Current

Client

Frasers Property Australia