You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to view our website properly.

Exchange

Subscribe

Project 100, Trinity College Student Accommodation Receives the Top Honour for Residential Architecture – Multiple Housing at the 2021 Australian Institute of Architects VIC Chapter Awards

21 June 2021

Authored by Hayball

We are pleased to share that Hayball’s Project 100, Trinity College Student Accommodation received The Best Overend Award for Residential Architecture – Multiple Housing at the 2021 AIA VIC Chapter Awards, the highest accolade in the category.

Project 100 demonstrates an innovative design solution to the challenges of a vertical residential typology: how to circulate and make meaningful connections to create a community and connect to broader campus life. Recurring themes of collaborative space and community informed our design ambitions to support the College’s vision to provide a nurturing and enriching environment to live, study and socialise.

Collaborating with Openwork, we conceived a contemporary building set within a historic 19th-century cultivated landscape. Our architectural approach emphasises the definition of coherent urban spaces. Drawing reference from the neo-gothic architecture and details of nearby buildings, the folded façade geometry reads as both a formal reference to its heritage context as well as an expression of individual occupancy and amenity.

We would like to thank the AIA and the Jury, Trinity College, Donald Cant Watts Corke, Harris HMC, Openwork, Northrop, Stantec, Lucid Consulting Australia and the broader consultant team.

We are delighted to receive this recognition, for ourselves, our client and project partners and particularly all the students who are benefiting from their ‘home away, from home’.

Jury Citation:

Trinity College Project 100 is a mature work of enduring quality comprising 100 new residential rooms, junior common room, and communal spaces. Project 100 is a skilful contemporary insertion into a heritage place and heritage garden that transforms a large, under-utilised corner of the site into a new centre, offering benefits beyond its site.

With an emphasis on community and collaborative spaces, the interiors were informed through discussion with staff and students to focus on student wellbeing at a range of scales. Careful attention is paid to hallways, shared bathrooms, vertical circulation and common rooms. This coherent and legible collection of spaces were visibly enjoyed by the students.

Each of the building’s elevations creates new landscape relationships by skilfully using the surrounding context as a key aspect of the project. The jury was impressed by the considered siting, which generated the creation of courtyards, sunken courtyards, a new connection to the adjacent oval and to a historic oak tree as well as the Vatican lawn.

The faceted facade is employed to knit the building back into its neo-gothic surrounds while signalling individual inhabitation and forming part of the passive cooling strategy. With a goal of becoming carbon neutral by 2023, geothermal heating and cooling are employed as part of the overall seamless environmental strategy.

Project 100 is a building in the round that is both respectful and regenerative of its cultural landscape making it a delight to experience.

Jury

Vanessa Bird | Jury Chair

Ilana Freadman | Juror

Lachlan Anderson | Juror

Video content created by 2021 Victorian Architecture Awards Virtual Ceremony