You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to view our website properly.

01 / 06

Bayside Residence Melbourne

A highly crafted addition presents as a stark contrast to an existing Edwardian building in terms of time, character, function and organisation. It is a house of two parts.

Hayball’s thematic exploration of contrasts is continued in this project, a three level extension to an Edwardian residence in an established inner beachside suburb. From the street, the addition appears as a discreet sculptural insertion. Only from behind does it reveal its full scale, where the indoor/outdoor communal spaces open up as a backdrop for the celebration of family life. In contrast, the original façade and carefully restored interiors of the existing residence retain their dignified formality.

Accentuating texture, the project is exceptionally crafted in robust materials with distinctive material finishes. The coarse character of concrete ceilings and dry stone walls contrasts with polished marble and gloss ceramic floors. Every element is considered, from the flush, concealed joinery and discrete lighting, to the sculptural steel handrail on a floating staircase.

Services
  • Architecture
  • Interior Design
Project Status

Completed 2015